ο γιός του Άρη

Θυμίζει μου το παρατηρητήριο των πουλιών…!

Τέλος πάντων, εγραφτήκαν πολλά για τούτη την κατάσταση τζαι για τον Ξένιο που εβρέθηκε να συλλαμβάνεται.

Θέλω και εγώ να πω κάποια πράγματα αλλά ας τα πιάσουμε από την αρχή.

Πρώτα ήταν η Γη, όχι, άκυρο. Όχι από τόσο πίσω.

Το Παρατηρητήριο του Χριστόφια είναι ένα blog. Αν δεν ξέρεις τι είναι το blog γυρεύτου αλλού. Αν ξέρεις εν πιο λογικό πάντως διότι εν blog τούτο που θκιαβάζεις τωρά.

Τούτο το blog είναι… κάπως. Δεν είμαι fan του Χριστόφια όμως κάποια πράματα εν εκτός ελέγχου. Σε τούτο το blog εγώ νοιώθω ότι ο κόσμος βρίζει για να εκτονωθεί παρά για να παραθέσει επιχειρηματολογία. Τζαι μιλούμεν για χοντρές κουβένες. Που αναμένει κάποιος να ακούσει που ένα φανατισμένο 13χρονο.

Πρόσφατα, γράφτηκαν κάποια πράγματα για τον Μακάριο Δρουσιώτη που ο ίδιος θεώρησε ως απειλές κατά της ζωής του (δεν θα ασχοληθώ με το αν ήταν ή όχι, δεν είναι δικό μου θέμα).

Η αστυνομία μπήκε στο σπίτι του δικηγόρου Ξενή Ξενοφώντος η ώρα 6:30 το πρωί, του έπιασε τους υπολογιστές και τον συνέλαβε, ή όπως μάθαμε μετά τον πήραν για ανάκριση.

Μετά, άρχισε μια κόντρα στα blogs για το κατά πόσον έπρεπε ή όχι να γίνει αυτό το πράγμα και άρχισαν να μαλώνουν οι υπέρ με τους κατά.

Εμένα όμως, κάτι δεν μου αρέσει στον τρόπο που έγιναν αυτά τα πράγματα. Πώς έφτασε η αστυνομία στον Ξενή. Το blogspot, η υπηρεσία φιλοξενίας του εν λόγω blog δεν δίνει τις ΙΡ (ηλεκτρονικές προσωπικές διευθύνσεις) των μελών της εκτός εάν κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα (στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η δυσφήμιση). Έτσι κι αλλιώς όμως, εάν το ΙΡ το έβρισκαν από το blogspot το blog θα το είχαν κατεβάσει, δεν νομίζω ότι το google θα επέτρεπε κάτι διαφορετικό.

Εναλλακτική θα ήταν να βρήκαν αυτές τις πληροφορίες από τον ISP (Cytanet, PrimeTel, κ.τ.λ). Όμως, εάν δεν είχαν ΙΡ και ο ISP μπόρεσε να τους δώσει τέτοια στοιχεία τότε μιλάμε για χοντρό φακέλωμα. Μιλάμε όχι μόνο για καταχώρηση του ποιος έχει ποια ΙΡ σε ποια χρονική στιγμή αλλά και της ίδιας της κίνησης του διαδικτύου. Δεν θέλω να πιστέψω ότι γίνεται αυτό το πράγμα.

Αυτό όμως, αφήνει μόνο μια επιλογή. Να επιάν μιαν ψιλήν που μιαν πληροφορία. Μια πληροφορία είναι αρκετή για να λαλείς ότι έπιασες τον Διαχειριστή του blog; Κύριε Ελέησον πλέον…

Θέλω πολύ να μάθω εάν υπήρχε ISP μπλεγμένος. Αν όχι κάτι άλλο για να φύγω από αυτόν. Το απόρρητο των πελατών είναι σημαντικό. Εάν πήγαν με ένταλμα δικαστηρίου και συγκεκριμένη ΙΡ προς αναζήτηση (που δεν το βλέπω) είναι άλλο θέμα.

Όμως, το να μπαίνεις στο σπίτι του άλλου η ώρα 6 το πρωί εμένα δεν μου λαλεί ότι έθελες απλά να προλάβεις πριν να πάει δουλειά διότι λυπάσαι τον να τον φέρεις πίσω.

Είναι πολύ σημαντικό να προστατευθεί η ελευθερία του λόγου και της ανωνυμίας στα blogs. Αυτό είναι που τα κάνει διαφορετικά. Τα ΜΜΕ εν να τρων που πάνω τους όταν καταλάβουν τι έχουν να πάθουν από τα blogs. Οι πολιτικοί χάνουν τον έλεγχο της πληροφορίας. Η δημοκρατία εφαρμόζεται εναλλακτικά.

Δεν είναι ότι ο χώρος των blogs είναι χώρος αναρχίας όπως έλεγε το κείμενο του Φιλελευθέρου. Είναι χώρος ελευθερίας. Και αυτό μπορεί να διαχωριστεί. Διότι το να μπαίνεις στο σπίτι κάποιου τόσο εύκολα δεν είναι κάτι που δικαιολογείται να κάνεις διότι κάποιος που δεν ξέρεις έγραψε ένα μήνυμα σε ένα μπλόκ που υποψιάζεσαι ότι είναι δικό του.

Τόσες και τόσες χώρες βρήκαν λειτουργικούς τρόπους να το δουλέψουν. Εμείς γιατί δεν μπορούμε δηλαδή;

Τέλος, θέλω να πω ότι κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα κείμενο που ψιλοπεριγράφει την κατάσταση και μοιάζει γραμμένο ως ανακοίνωση της αστυνομίας. Ελπίζω, Θεέ μου, να μην είναι. Όταν λες ότι κάποιος έργραψε κάτι σε ένα blogspot τότε φανερά δεν ξεχωρίζεις το blog από το blogspot και δεν ξέρω τι κάνεις στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος…

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα blogs σε καθεστώτα δικτατορικά είναι ένας από τους λίγους τρόπους που ενημερωνόμαστε για το τι ακριβώς γίνεται. Γι’ αυτό και οι εταιρίες δεν δίνουν αυτά τα στοιχεία για δυσφήμιση, για να προστατεύσουν ζωές. Και εάν τα καταφέρνουν σε δικτατορικά καθεστώτα γιατί δεν τα κατάφεραν στο δικό μας;

Δε το τζαι τούτο τζαι εν καλό: Τούτο

Advertisements

Comments on: "Το Παρατηρητήριο του Χριστόφια…" (3)

 1. […] Υ.Γ.: Ερχόμενος σπίτι, Σάββατο, 4 η ώρα, δεν συνάντησα καθόλου αστυνομία, έστω για αλκοτέστ… Που ήταν άραγε η αστυνομία; […]

 2. Έν εκατάφερα να παρακολουθήσω πολλά την υπόθεσην αλλά εξ όσως ξέρω τα πράματα έχουν ως εξής.

  Ο *blogger* γράφει ένα ποστ που μπορεί να εκληφθεί ως απειλή κατά της ζωής του Δρουσιώτη.
  Ο Δρουσιώτης καταγγέλλει το στην αστυνομίαν τζιαι το δικαστήριον εκδίδει ένταλμα έρευνας.

  Λείπει μου το πώς εφτάσαν στον ύποπτο… Τούτον δηλαδή με το οποίον ασχολείται το ποστ σου.

  Έν θα υπερασπιστώ το παρατηρητήριο του χριστόφκια. Που τζείνα που εθκιάβασα τζειμέσα, έν μπορώ να το χαρακτηρίσω σοβαρό πολιτικό blog, αλλά τούτον δεν έχει να κάμει με τις μεθόδους της αστυνομίας.

  Περιττό να πω ότι χρειαζούμαστεν σύγχρονους νόμους που να καλύπτουν το ίντερνετ τζιαι το net neutrality, τζιαι να μεν καταφέφκουμεν σε κατά δοκούν ερμηνείες της γενικής νομοθεσίας.

  • Τώρα να δεις πον να πιάμεν γυρίν…!

   Για την νομοθεσία πάντως, δεν είμαι σίγουρος αν θέλει αλλαγή. Μάλλον εκπαίδευση για σωστή εφαρμογή από τις υπηρεσίες. Αν και δεν είμαι δικηγόρος, εάν ξεκαθαριστεί και στην Κύπρο ότι οι Περί Τύπου νόμοι δεν πιάνουν τα blogs αλλά πιάνουν τα οι νόμοι περί ελεύθερης έκφρασης (τζαι τα όρια τους), εν ναν εντάξει η κατάσταση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: